divendres, 7 de març del 2008

Karl Marx i Friedrich Engels. Manifest Comunista (1848)

Un fantasma ronda per Europa, el fantasma del comunisme. Totes les potències de la vella Europa s'han aliat en santa cacera contra aquest fantasma: el Papa i el Tsar, Metternich i Guizot, els radicals francesos i els policies alemanys.

(...)

Capítol I

BURGESOS I PROLETARIS

La història de totes les societats existents fins avui és la història de la lluita de classes. Homes lliures i esclaus, patricis i plebeus, senyors i serfs, mestres artesans i oficials dels gremis, en definitiva, opressors i oprimits, s'han contraposat sempre uns contra altres sostenint una constant lluita, a vegades amagada i altres cops oberta, una lluita però que sempre finalitzà en una transformació de tota la societat o bé amb l'enfonsament mutu de les classes en lluita.


(...)


Els comunistes rebutgen amagar les seves opinions i intencions. Declaren obertament que els seus objectius solament podran aconseguir-se mitjançant la subversió violenta de tot ordre social existent fins avui dia. Poden tremolar les classes dominants davant una revolució comunista. Els proletaris, en canvi, res no hi tenen a perdre sinó les seves cadenes. Tenen un món per guanyar.

Proletaris de tots els països, uniu-vos!